مقدمه:
در این مقاله، به بررسی منابع ولتاژ خیلی پایین (SELV، PELV و FELV) و کاربردهای آنها خواهیم پرداخت. منابع ولتاژ خیلی پایین به عنوان یک سیستم ولتاژ کمتر از 50 ولت جریان متناوب و 120 ولت جریان مستقیم تعریف میشوند و تحت استاندارد 60449IEC تعیین گردیدهاند(محدوده ولتاژ های فوق ELV گفته می شود). این منابع ولتاژ به سه دسته SELV (Safety Extra Low Voltage)، PELV (Protective Extra Low Voltage) و FELV (Functional Extra Low Voltage) تقسیم میشوند.که معمولا رنج ولتاژی این منابع 50VAC/120VDC or 25VAC/60VDC می باشد.
یکی از منابع ولتاژ میتواند به عنوان یک منبع برای SELV (Safety Extra Low Voltage – بدون اتصال زمین) و PELV (Protective Extra Low Voltage – با اتصال زمین) مورد استفاده قرار گیرد. اگر در منبع تغذیه برای سیستمهای SELV و PELV بخشی از ولتاژ از یک اتوترانسفورماتور، پتانسیومتر یا دیگر وسایل الکتریکی مشابه تشکیل شود، مدار ولتاژ خیلی پایین به عنوان ادامهای از مدار ولتاژ بالا در نظر گرفته میشود. در این حالت، حفاظت باید همانند قسمتهای مرتبط با ولتاژ بالا مد نظر قرار گیرد.
در مورد منابع ولتاژ FELV، این سیستم از ولتاژ شبکه تاسیسات برقی ساختمان برای تأمین ولتاژ خیلی پایین برای عملیاتی مورد نیاز در شبکههای ارتباطات، کنترل، سیستمهای ابزار دقیق و غیره استفاده میکند. در این حالت، رعایت تمام مقررات مرتبط با SELV و PELV الزامی نیست و ممکن است ارتباط با بدنه تجهیزات به سیستم ارت انجام شود.
**SELV و PELV:**
در منابع SELV و PELV، ولتاژ نهایی برای سیستمهای الکتریکی ولتاژ خیلی پایین است. تفاوت اصلی میان این دو نوع منبع در وجود یا عدم وجود ارت در سمت ثانویه ترانس است. در SELV، هیچگونه اتصال به ارت در سمت ثانویه انجام نمیشود. اما در PELV، میتوان بدنه تجهیزات را به سیستم ارت متصل کرد.
**FELV:**
منابع FELV از ولتاژ شبکه تاسیسات برقی ساختمان برای تأمین ولتاژ خیلی پایین عملیاتی در شبکههای ارتباطات، کنترل، ابزار دقیق و غیره استفاده میکنند. در این نوع منابع، مقررات SELV و PELV الزامی نیستند و ممکن است ارتباط با بدنه تجهیزات به سیستم ارت انجام شود.
**اهمیت ایمنی:**
باید توجه داشت که منابع FELV به عنوان منابع ناامن تلقی میشوند، زیرا جداکننده ایمن بین اولیه و ثانویه ترانس وجود ندارد.
**سوییچینگ ها:**
با توجه به نوع و اتصال سمت ثانویه سوییچینگها میتوانند به عنوان منابع SELV یا PELV مورد استفاده قرار گیرند. اتصال بدنه تجهیزات به سیستم ارت در سمت ثانویه ترانس میتواند معیار تفاوت را ایجاد کند.
**تفاوت ها:**
یکی از تفاوتهای مهم بین منابع SELV و PELV در وجود یا عدم وجود هادی حفاظتی و سیستم ارت در سمت ثانویه ترانس است. در منابع SELV، هیچ گونه اتصال به ارت در سمت ثانویه ترانس انجام نمیشود. اما در منابع PELV، میتوان سمت ثانویه (ولتاژ پایین) بدنه وسایل را به سیستم ارت متصل کرد.
حال سوال پیش میآید که آیا سوئیچینگها، به ویژه سوئیچینگهای زنبوری، جز منابع SELV هستند یا PELV؟
جواب به این سوال بستگی به نحوه اتصال سوئیچینگ به سیستم ارت دارد. اگر از سوئیچینگها استفاده کردهایم و سمت ثانویه بدنه تجهیزات را به ارت متصل کردهایم، منبع ما PELV خواهد بود. اگر بدنه تجهیزات سمت خروجی سوئیچینگ را به ارت متصل نکردهایم، منبع ما SELV خواهد بود.
یکی دیگر از راه های حفاظت الکتریکی استفاده از کلید جریان باقی مانده یا RCD residual current device می باشد . برای اطلاعات از این کلید اینجا را بزنید…
فروش انواع دوربین مداربسته و دزدگیر اماکننویسنده : مهرداد بیناباجی اینستاگرام بنده mehrdad_binabaji
آموزش های مرتبط