هوشمند سازی ساختمان ترکیبی از چندعلم برق، تجهیزات الکترونیک، تاسیسات ساختمانی، شبکه های کامپیوتری و برنامه نویسی است که به کاهش حضور فیزیکی و سرعت در کارها کمک میکند. تکنولوژی ساختمان هوشمند یا خانه هوشمند امکانات متنوعی در اختیار میگذارد که هر فرد با توجه به نیاز خود میتواند از تجهیزات هوشمندسازی ساختمان بهره مند شود. به ارمغان آوردن آسایش و رفاه همراه با صرفه جویی در انرژی از مهم ترین دلایل پیشرفت هوشمندسازی ساختمان در جامعه امروزی است.
به معجزه تکنولوژی ایمان دارید؟ شما با دراختیار داشتن یک خط تلفن، اینترنت یا موبایل به راحتی میتوانید خانه هوشمند خود را کنترل کنید حتی از راه دور! علم جدید هوشمندسازی ساختمان بحث داغ محافل ماست و همه دوست دارند به نوعی با آن آشنا شوند. اگر شما هم به ساختمان هوشمند می اندیشید، تا انتها با مهراصنعت همراه باشید.
فهرست مطالب هوشمندسازی ساختمان
تعریف هوشمندسازی
Bms چیست؟
اهداف هوشمندسازی ساختمان
تجهیزات هوشمند برای خانه هوشمند
چه امکاناتی در یک ساختمان هوشمند قابل ارائه هستند؟
روش اجرای پروژه هوشمندسازی ساختمان
برندهای معروف هوشمندسازی
احتمالا همه ی شما واژه های خانه هوشمند، هوشمندسازی مدارس، ساختمان هوشمند و … را زیاد شنیده باشید. برای نسل ما وقتی واژه هوشمندسازی وقتی معنا پیدا میکند که از ابزارها و تکنولوژی، برای راحت تر کردن شیوه زندگی استفاده کنیم. به بیان ساده هوشمندسازی یعنی استفاده از روش های مبتنی بر ابزارها و فناوری اطلاعات به منظور ارتقا سبک زندگی، سرعت بخشیدن به امور، استفاده حداکثری از انرژی و مدیریت یکپارچه کارها.
سیستم مدیریت ساختمان یا Building Management System سیستمی است که با نظارت به فعالیت ها و امور ساختمان، در صورت لزوم تغییرات را به صورت خودکار اعمال میکند. سیستم مدیریت ساختمان یا به اختصار BMS میتواند با توجه به کاربری مورد نیاز ساختمان( منزل، بیمارستان، اماکن تجاری اداری یا …) فعالیت هایی مانند باز و بسته شدن درب، سیستم های روشنایی، سیستم تهویه مطبوع، سیستم صوتی تصویری یا امنیتی را شامل شود.
در اصطلاح، ساختمانی که مجهز به bms باشد را ساختمان هوشمند میگویند که در هوشمندسازی ساختمان نیز امکان مدیریت یکپارچه امور به صورت کارآمد توسط سیستم فراهم میشود.
به طورکلی اگر هوشمندسازی در هربستری اتفاق بیفتد فواید زیادی به دنبال دارد. هرچند هوشمندسازی خانه یا ساختمان ضرورت نیست اما به یک نیاز اساسی تبدیل شده است.
یک مثال برای هوشمندسازی ساختمان: گاهی اتفاق می افتد که مثلا شما در منزل حضور ندارید، تشخیص می دهید نورآفتاب بیش از اندازه شدید است و باعث آسیب به گل ها میشود. در این زمان است که خانه هوشمند به داد شما خواهد رسید! تنها با یک دکمه میتوانید فرمان بسته شدن پرده ها را صادر کنید یا حتی سیستم تهیه مطبوع را فعال نمایید.
به طور کلی بخشی از اهداف هوشمندسازی ساختمان شامل موارد زیر است:
– بالابردن سطح ایمنی: در شرایط بحرانی میتوان به طور خودکار وضعیت خطر را برای خانه ارسال کرد و میزان خسارت را کاهش داد. مثلا کنترل درب های ورودی خروجی از طریق دوربین مداربسته و فعال کردن آژیر برای جلوگیری از سرقت!
– افزایش طول عمر مفید تجهیزات با استفاده بهینه: در خانه هوشمند علاوه بر کاهش مصرف انرژی تا حد زیادی میتوان از استهلاک دستگاه ها جلوگیری کرد.
– کاهش 20 درصدی هزینه های جاری ساختمان و کاهش مصرف انرژی
– مانیتورینگ و کنترل یکپارچه تمام نقاط تنها با یک کامپیوتر یا اینترنت
– کنترل مرکزی و از راه دور
– هدف اصلی هوشمندسازی ساختمان، ارائه یک سیستم کنترلی با قابلیت برنامه ریزی زمانی عملکرد
– امکان تهیه گزارش آماری از تجهیزات هوشمند ساختمان و مدیریت عملکرد آنها با بهینه سازی مصرف
– فراهم شدن یک محیط مطلوب برای افراد حاضر در منزل یا ساختمان
تجهیزات یک خانه هوشمند به سه دسته سنسورها، پردازنده ها و عملگر ها تقسیم میشوند.
وظیفه پردازنده دریافت اطلاعات از سنسورها یا اینترنت و ارسال دستورهای کنترلی به عملگرهاست.
سنسور ها ابزار هایی هستند که وظیفه ی جمع آوری لحظه ای اطلاعات محیطی و اعلام به پردازنده را برعهده دارند.
سنسورهای مورد استفاده در هوشمندسازی خانه یا اماکن:
درنهایت عملگر ها بازوان اجرایی سیستم هستند که دستور ارسال شده از پردازنده را انجام میدهند. اجرای دستور میتواند با سیم، امواج رادیویی یا مادون قرمز باشد. عملگرها شامل موارد زیر میشوند:
• عملگرهای رله ای که به عنوان کلید عمل میکنند
• موتور الکترونیکی برای باز و بسته کردن پرده یا در
• پمپ آب ، شیرگاز
• آژیر یا بلندگو
• پروتکل ارتباطی از جمله اینترنت برای کنترل از راه دور خانه هوشمند
• تاچ پنل برای مدیریت فرامین
• هوشمند سازی برق ساختمان با سیستم روشنایی و نورپردازی (سناریوهای مختلف ورود و خروج مهمان، سناریو خواب یا سناریو حضور در منزل)
• دیمر dimmer هوشمند( کنترل کننده شدت نور)
• سیستم هوشمند امنیتی – حفاظتی و دوربین مدار بسته
• سیستم های گرمایش و سرمایش هوشمند
• سیستم هوشمند اعلام و اطفا حریق
• آبیاری هوشمند فضای سبز
• سیستم پرده برقی، کرکره، سایه بان و درب هوشمند اتوماتیک
• اتوماسیون استخر یا جکوزی هوشمند
• سیستم هوشمند تجهیزات صوت و تصویر
• پارکینگ هوشمند ( نمایش وضعیت جایگاه پارک، هدایت به سمت نزدیک ترین راه انتقال به طبقات، پرداخت هوشمند هزینه و ..)
لازم به ذکر است کنترل تجهیزات هوشمندسازی ساختمان از طریق گوشی همراه، اس ام اس، تبلت، ریموت کنترل، pc و اینترنت و کلیدهای چندکاره لمسی و غیر لمسی امکان پذیر است.
اصولا اجرای یک پروژه خانه هوشمند یا پیاده سازی پکیج هوشمندسازی خانه با 3 روش قابل انجام است:
1) استفاده از سیم کشی BUS مجزا
2) استفاده از سیم های برق برای نقل و انتقال اطلاعات (PLC)
3) هوشمندسازی ساختمان بیسیم یا وایرلس
درهر یک از روش های ذکر شده پروتکل های خاصی نیز در قالب های استاندارد باید انجام گیرد که بطور خلاصه به شرح آن پرداختیم.
در این روش سنسورهای مختلف اطلاعات یا دیتا را به مرکز کنترل ارسال میکنند و ریزپردازنده پس از تحلیل اطلاعات دریافتی، فرمان های لازم را به عملگرها میدهد.
در این روش هوشمند سازی، انتقال اطلاعات با توجه به نوع استاندارد موردنیاز بر روی 1، 2 یا 4 جفت سیم صورت میگیرد که این سیم کشی های منتقل کننده اطلاعات، از سیم کشی اصلی جریان برق نیز ایزوله و مجزا میباشند.
در این روش از معروف ترین حوزه های اتوماسیون میتوان به KNX، BACnet، EIB و LON اشاره کرد که ممکن است از لحاظ اقتصادی چندان مقرون به صرفه نباشند.
اساس کار در این روش، استفاده از سیم کشی مبتنی بر شبکه نظیر کابل های Cat5 یا Cat6 است. در این روش هوشمند سازی ساختمان که جزو پرطرفدارترین ها در صنعت هوشمندسازی محسوب میشود، بجای جعبه فیوز سنتی ساختمان از تابلوبرقی استفاده میشود که تجهیزات کنترل کننده، ماژول ها، پردازنده و … در آن وجود دارد. در نهایت با یک رابط کاربری آسان و در بعضی مواقع زبان فارسی، خانه هوشمند در اختیار شماست.
در این روش که جزو متداول ترین ها در هوشمندسازی به شار می آید، علاوه بر سرعت بالای انتقال اطلاعات ، نیاز به تغییر در سیم کشی ساختمان وجود ندارد. به همین خاطر در خانه هایی که امکان تغییر در سیستم سیم کشی ساختمان وجود ندارد به راحتی این سیستم قابل اجرا می باشد.
اگر از بحث در خطر بودن سلامتی و قرار گرفتن دائمی در معرض امواج وای فای صرف نظر کنیم، عاملی که از معایب این سیستم محسوب می گردد، هزینه و طاقت فرسا بودن تعویض باتری دستگاه های وایرلس برای هوشمندسازی منزل است.
ویدیوی کوتاهی درباره آینده خانه هوشمند، اتصال بیش از 150 دستگاه هوشمند در زمینه هوشمندسازی
با یک دهه فعالیت مستمر در زمینه نصب و راه اندازی و تعمییر و نگه داری است. این مجموعه متشکل از نیروهای جوان و متخصص با دانش فنی و به روز با روحیه بالا و اخلاق حرفه ای در جهت توسعه و بهبود خدمات فنی مهندسی روز افزون میباشد.
دارای مجوز رسمی از اتحادیه صنف الکترونیک مشهد – مجوز سازمان فنی حرفه ای استان خراسان رضوی مشهد – ناظر و عضو رسمی نظام مهندسی مشهد
هنوز حسابی ندارید؟
یک حساب کاربری ایجاد کنید