تابلو برق به محفظه ای فلزی یا غیرفلزی گفته میشود که تجهیزات الکتریکی مانند کلیدمحافظ جان ، کنتورها، فیوزها، چراغ های سیگنال و … در آن نصب میشود. تابلو برق ساختمان به طور کلی به 3 دسته جعبه فیوز، تابلو برق عمومی و تابلو اصلی کنتور ها تقسیم میشود که مونتاژ هرکدام از آنها نیازمند دانش فنی و تجربه در زمینه مونتاژ انواع تابلو برق است.
از اساسی ترین راهکارهای ارتقاء سطح ایمنی برق در ساختمان ها، ساخت و مونتاژ صحیح تابلوهای برق و نحوه آرایش و نصب تجهیزات تابلویی است.
شما هم بارها واژه مونتاژ تابلو برق یا ساخت تابلو برق توسط مهندسین به گوشتان خورده است و اکنون به دنبال این هستید که بدانید مونتاژ تابلو برق چیست؟
تابلو برق یک جعبه برق فلزی است که برق اصلی را در داخل خانه می پذیرد و آن را به مدارهای مختلف در داخل خانه توزیع میکند. مونتاژ تابلو برق به زبان ساده یعنی چیدن صحیح المان های الکتریکی مانند فیوز ها، کلیدها و … طبق استاندارهای سیم کشی و مونتاژ تابلو در یک جعبه فلزی یا غیر فلزی. استفاده از لوازم و قطعات الکتریکی استاندارد، انتخاب درست و صحیح مشخصات تجهیزات، رعایت اصول، روشها و فنون اجرایی مونتاژ تابلو برق از نکاتی است که مهندسین برق و تکنسین ها باید مدنظر قرار دهند.
تابلوهای برق ساختمان نظیر تابلوکنتور، تابلو مصارف عمومی ، تابلو بوسترپمپ، تابلوبرق اضطراری، تابلو برق سونا و … در حفاظت، کنترل و توزیع انرژی از اهمیت زیادی برخوردار میباشد.
در تابلو برق های فشار ضعیف یک سری تجهیزات معمول مورد استفاده قرار می گیرند که آشنایی با آنها از ملزومات برای مونتاژ تابلو برق است. برخی از المان های رایج مورد استفاده هنگام مونتاژ تابلو برق عبارتند از
کنتاکتور: وسیله الکترومکانیکی جهت قطع و وصل کردن سه فاز
کنتاکتور الکترونیکی(SSR): این وسیله یک کنتاکتور الکترونیکی است که در آن از قطعاتی مثل تریستور یا تریاک برای قطع و وصل جریان تک فاز یا سه فاز استفاده می شود. این قطعه به دلیل سرعت بالا و کنترل راحت تر جایگزین مناسبی برای کنتاکتورها می باشد.
کلید های نشتی جریان: وظیفه آن حفاظت مدار در برابر جریان های نشتی مانند اتصال فاز به بدنه است.
کلید اتوماتیک Mccb : کلید اتوماتیک mccb دارای دو مدار حفاظت حرارتی و حفاظت مغناطیسی در خود است. این کلید معمولا به عنوان کلید اصلی در تابلوهای برق استفاده و بیشتر در جریانهای بالای 100 آمپر ساخته می شود.
فیوزها: فیوز وسیله ای است که برای حفاظت مدار در برابر اتصال کوتاه به کار میرود و انواع مختلف دارد که می توان به فیوزهای کاردی، فشنگی و HRC اشاره کرد.
بی متال: جهت حفاظت موتور سه فاز در برابر اضافه بار استفاده می شود.
داکت: عبور سیمهای داخل تابلو برق از طریق کانال های پلاستیکی به نام داکت انجام می شود.
Plc: پی ال سی یا همان کنترل کننده منطقی قابل برنامه ریزی از مهم ترین تجهیزاتی است که امروزه در تابلوهای برق به خصوص مونتاژ تابلو برق صنعتی از آن استفاده می شود.( وسیله پرکاربرد جهت کنترل فرایندهای صنعتی و اتوماسیون)
تایمر ها: برای ایجاد زمان بندی بین قطع و وصل شدن ادواتی مثل کنتاکتور ها از تایمر های الکترونیکی استفاده میشود.
1- جعبه فیوز: در داخل هر واحد ساختمانی و در ورودی آپارتمان یک جعبه فیوز که از انواع تابلو برق است، نصب می شود. جعبه فیوز سرخط تمام مصرف کننده های یک واحد مسکونی است که از آن تغذیه می شود. در نقشه های برق ساختمان آن را با علامت اختصاری DP نشان می دهند.
2- تابلو برق عمومی: وظیفه این تابلو، برق رسانی به قسمت های مشاعات یا عمومی ساختمان مثل آسانسور، روشنایی راه پله، روشنایی راهرو، حیاط، پشت بام، برق آنتن مرکزی، آیفون، اعلان حریق و هر وسیله برقی دیگری است که تمام اهالی ساختمان در پرداخت هزینه های آن شریک هستند. در نقشه های برق ساختمان آن را با علامت اختصاری GP نشان می دهند.
3- تابلوبرق اصلی(تابلو کنتورها): این تابلو باید نزدیک درب ورودی اصلی ساختمان نصب شود. کابل اصلی برق ساختمان که توسط اداره برق از تیرهای چراغ برق وارد ساختمان می شود، اول باید وارد این تابلو شود و سپس در بین واحدها و مشاعات ساختمان تقسیم گردد.
با بیش از یک دهه تجربه مستمر در زمینه نصب، راهاندازی، تعمیر و نگهداری، مهراصنعت به شما خدمات با کیفیت و پیشرفته در حوزههای مهندسی و فنی را ارائه میدهد. تشکیلدهنده این تیم، نیروهای جوان و متخصص با دانش فنی بهروز، روحیه بالا و اخلاق حرفهای هستند که به توسعه و بهبود مداوم خدمات فنی مهندسی متعهدند.
دارای مجوز رسمی از اتحادیه صنف الکترونیک مشهد – مجوز سازمان فنی حرفه ای استان خراسان رضوی مشهد – ناظر و عضو رسمی نظام مهندسی مشهد
هنوز حسابی ندارید؟
یک حساب کاربری ایجاد کنید