سخت افزار شبکه چیست؟
سخت افزار پسیو شبکه چیست؟
سخت افزار شبکه های غیرفعال یا پسیو آن بخش هایی از شبکه رایانه ای هستند که در انتقال داده ها در شبکه نقش دارند ، اما داده ها را تغییر نمی دهند یا در آن تأثیر نمی گذارند.
اجزای پسیو اتصال فیزیکی بین دستگاه های مختلف در یک شبکه محلی و یا بزرگتر را فراهم می کنند.
در واقع انتقال داده ها (مدیا و …) در یک شبکه توسط تجهییزات پسیو شبکه انجام میگیرد که شامل :
کابل ها (کابل فیبر نوری ، کابل های کواکسیال, کابل های شبکه cat)
اتصالات Connectors
تابلو Switchboards
چنگال Clutches
شاخه ها plug
سخت افزار شبکه : انواع کابل ها
کابل های شبکه انواع مختلفی دارند با اینکه شبکه های بیسیم در حال گسترش هستند، اما کابل ها هنوز هم مانند ستون فقرات شبکه برای اتصال لازم اند. Cat در واقع مخفف واژه Category به معنی رده است و شماره ای که بعد از Cat می آید مشخصه هر کابل است.
کابل های مسی
کابل های مسی کابل های UTP – Unshielded Twisted Pair هستند که به عنوان کابل Catx در یک شبکه LAN نیز نامیده می شوند. کابل های مسی ارزان تر از فیبر نوری هستند و سریعتر راه اندازی می شوند. آنها مانند فیبر ها اتصالات مشکل و گرانی ندارند و هرکسی که دارای تخصص ساده و پایه ای شبکه باشد، می تواند به آسانی کابل های مسی شبکه را راه اندازی و نصب کند.
کابل های بهم تابیده شده مسی برای اتصال رایانه های نهایی(end user) ، لپ تاپ ، پرینتر و … به سوئیچ شبکه بسیار متداول هستند. همچنین در اتصال چند سوئیچ و یا ارتباط دو ساختمان یا طبقات استفاده می شوند. اصلی ترین نقطه ضعف کابل های مس محدود بودن مسافت است. آنها می توانند عملکردی بدون ضرر را تا 90 متر ارائه دهند و برای ارتباطات بیشتر از 90 متر باید با استفاده از سوئیچ دیگر تقویت شوند. دسته های مختلف (cat) کابل های UTP Copper وجود دارد که در زیر آورده شده است:
کابل های Cat5 – از 100 مگابیت بر ثانیه تا 90 متر پشتیبانی می کند.
کابل های Cat5E – از 1000مگ1Gbps or تا 90 متر پشتیبانی کنید.
Cat6 – پشتیبانی 1000 مگ یا یک گیگ
کابل های Cat6a – از 10 گیگا بایت بر ثانیه تا 90 متر پشتیبانی کنید.
کابل های Cat7a – انتظار می رود در آینده حداکثر 40 گیگابیت بر ثانیه پشتیبانی شود.
لوازم جانبی کابل های مسی UTP شامل سیم پچ ، کیسون و سوکت RJ45 و … است.
کابلهای فیبر نوری fiber optic cable
برخلاف کابل های مسی که داده ها را از طریق سیگنال های الکتریکی حمل می کنند، کابل های فیبر نوری داده ها را از طریق سیگنال های نوری (سبک) منتقل می کنند. یعنی سیگنال الکتریکی به نور تبدیل شده و در دیواره فیبر با سرعت نور با پهنای باند زیاد منتقل میشود.
عوامل نویز و میدان های مغناطیسی روی این کابل تاثیری ندارد به همین جهت در دکل های فشار قوی برق از این نوع کابل برای انتقال دیتا استفاده میشود که یک ارتباط و پرتوکل امن محسوب میشود . دو حالت ارتباطات فیبر نوری وجود دارد – حالت منفرد و چندحالته
مزایای کابل های فیبر نوری
¤ می توانید سیگنال های نوری را از طریق مسافت طولانی تری (معمولاً تا 2 کیلومتر) و در موارد خاص حتی حتی بدون نیاز به یک تکرار کننده برای تقویت سیگنالها نیز پخش کنید.
¤ می تواند از پهنای باند بالاتر شبکه مورد نیاز پشتیبانی کند زیرا چندین هسته معمولاً در همان کابل در هم تنیده شده اند. از یک هسته برای انتقال و یک هسته برای دریافت سیگنال های نوری استفاده می کند.
¤ کابل های فیبر نوری از EMI – تداخل مغناطیسی الکترو مغناطیسی (که در کابل های مسی هنگام حمل با کابل های برق تأثیر می گذارند) مصون هستند.
خطرات ناشی از جرقه و شوك كه كابلهای مسی مستعد ابتلا به آنها هستند ، وجود ندارد و از این رو از كابلهای فیبر نوری می توان در مناطق حساس به برق مانند گیاهان شیمیایی و … با ایمن تر بودن آنها استفاده كرد.
معایب کابلهای فیبر نوری
شامل هزینه بالاتر و تخصص بیشتر مورد نیاز برای انشعاب و نصب تنظیم OFC است. اما این هزینه ها در سال های جاری کاهش یافته و همچنین رو به کاهش هستند
کابلهای فیبر نوری معمولاً برای اتصال کلیدهای مختلف شبکه به کار می روند و برای اتصال از راه دور نیز مفید هستند.
قفسه های شبکه RACK
از رک های شبکه برای قرار دادن سرورها ، سوئیچ ها ، روترها و سایر اجزای الکترونیکی یک مرکز داده استفاده می شود. معمولاً از آنجا که فضای مرکز داده بسیار حیاتی است ، لازم است اجزای مختلف مرکز داده مرتب شوند تا عملیات عیب یابی و تعمییر و نگه داری به راحتی انجام شوند .
در عکس های فوق گوشه ای رک های انجام شده توسط گروه فنی مهندسی مهرا صنعت را مشاهده میکنید که توسط متخصصین این گروه در مشهد انجام شده است . دقت و ظرافت از مهم ترین فاکتور های مرتب کردن رک به شمار میرود که به آن آرایش رک نیز گفته میشود .