مفاهیم و معنا پرتوکل باز و پرتوکل بسته در ساختمان هوشمند چیست؟
برگرفته شده از کتاب هوشمند سازی ساختمان از مبتدی تا حرفه ای برای مشاهده کلیک کنید
پروتکل باز و بسته :
این مفهوم را اینگونه مثال میزنم شما خودرویی خریداری میکنید که فقط لاستیک خوده آن کمپانی به آن ماشین سازگار باشه یا میتوانید لاستیک های دیگر رو بروی خودرو سوار کنید !
کمپانی ها با توجه به سیاست ها خود اقدام به تولید تجییزات هوشمند میکنند،با توجه به این موضوع برخی تولید کنندگان ساختار سیستم های خود را انحصاری تولید کرده و تنها برند های تولید خوده آنها با یکدیگر میتواند ارتباط بگیرد و شما برند یا تجهییز دیگر را نمیتوانید بدون رابط کاربری خاص به سیستم اضافی کنید. (پرتوکل بسته)
برخی دیگر تجییزات خود را به گونه طراحی وتولید میکنند که بتوانند با دیگر برند های دیگر ارتباط داشته باشند آن هم بدون رابط کاربری خاص (پرتوکل باز).
اینکه این موضوع خوب است یا بد، بسته به نیاز پروژه و کاربری آن مجموعه دارد.
برگرفته شده از کتاب ساختمان هوشمند از مبتدی تا حرفه ای
برای مشاهده و خرید کتاب کلیک کنید ارسال به تمامیه شهر ها
سوالی که در ذهن همه وجود دارد این است که آیا اگر بخواهید سیستم ی از دو شرکت مختلف را ترکیب کنید واقعاً کار می کنند؟… آیا می توانید محصولی را از سازنده A خریداری کنید و با محصول دیگری از سازنده B سازگار باشید؟ پس از همه اینها در وهله اول دلیل اصلی پذیرش پروتکل باز است.در واقع توصیه میشود در ساختمان های عمومی از سیستم هایی با پرتوکل باز استفاده شود چرا که اگر در آینده تجییزات نیاز به تعویض داشت بتوانند از برنده های موجود در بازار برای تامین آن استفاده کنند.
10 سال پیش همه تولیدکنندگان سخت افزار BMS پروتکل های بسته را تبلیغ می کردند تا مشتریان تنها از آن مجموعه خرید کنند و تحت تاثیر انحصاری بودن سیستم قیمت دهی و هزینه خدمات در تسلط آن شرکت باشد.
با این وجود اکثر تولیدکنندگان BMS هنوز هم می خواهند مشتریانشان کل مجموعه را از آنها خریداری کنند.
مزایای پروتکلهای باز عبارتند از پشتیبانی توسط چند تولید کننده، فروشندگان نرمافزار و سازمانهای نصبکننده یا ارائه دهندهی خدمات، گروههای فعال جامعه برای پشتیبانی، امکان بقای فعلی و افزودن قابلیتها در آینده.
که البته در برخی موارد استفاده از سیستم های پرتوکل بسته به دلیل مسائل امنیتی ترجیح داده می شود.
جنبه دوم، در دسترس بودن خدمات است. سیستم های پروتکل باز را می توان توسط هر فروشنده یا سرویس دهند ای پوشش داد، در واقع در بحث ساختمان هوشمند مطلب مهم این است که باید چندین تامین کننده را در نظر داشت که تمام محصولات آن هابا سیستم ما سازگاری دارند،این گستره از گزینه ها به این معنی است که اگر شما یک وضعیت اضطراری دارید و اولین درخواست شما برای خدمات پاسخ داده نشد، می توانید برای خدمات به فروشگاه یا تامین کننده بعدی مراجعه کنید . اگر یک سیستم بسته دارید، می توانید در برنامه زمانبندی سازندگان باشید زیرا این تنها گزینه شماست!
برخی از سیستم هایی که برای بسته شدن طراحی شده اند، مانند هانیول و زیمنس. برخی از آنها برای باز بودن طراحی شده اند، مانند JCI F/X، Tridium
KNX و Z-Wave مهم ترین پرتوکل های باز شناخته شده هستند.
به عنوان ی معلم برق هیچ وقت سیاست انحصاری را قبول نداشتم،توصیه من همیشه مخصوصا در زمینه تجهییزات برق به این صورت بوده سیستم ها را بتوان توسعه داد،بتوان با هم ترکیب کرد نگاه انحصاری بودن برنامه ریزی تجهییزات با نیت حاشیه امن برای خدمات و فروش نگاه سالم و ماندگاری نیست. امروزه ثابت شده سیستم های هوشمندی که قابل ارتباط با هم هستند و انحصاری یک شرکت نیستند در دنیا بیشتر رشد کرده اند و از محبوبیت خاصی برخوردارند ،مخصوصا در کشور هایی که با محدودیت های واردات و تحریم ها رو به رو هستند افراد سعی در ترکیب سیستم ها به ناچار یا به اختیار دارند به همین جهت در بحث هوشمند سازی ساختمان ها بهتر است به سمت سیستم هایی با پرتوکل باز برویم.
هوشمند سازی ساختمان BMS , smart home
با معنا و مفهوم پرتوکل آشنا شدیم و حالا می خواهیم با انواع پرتوکل ها در ساختمان هوشمند آشنا بشیم
پروتکل های ارتباطی خانه هوشمند را می توان در دو گروه پروتکل های با سیم و پروتکل های بی سیم دسته بندی کرد. سیستم هوشمندی که بر اساس ارتباط سیمی کار کند، جهت اجرا نیازمند کابل کشی و تابلوی برق اختصاصی و مجزا از سیم کشی ساختمان است. در این سیستم انتقال اطلاعات بین دستگاههای و تجهیزات هوشمند، از راه کابل صورت میگیرد و اغلب تفاوت بین پروتکلهای سیمی در همین موضوع (نوع کابل استفاده شده) است.پروتکلهای هوشمند سیمی برعکس بی سیم، برای بیمارستان هوشمند، هتلها ، محیطهای صنعتی و مکانهایی با گستردگی زیاد، کاربرد دارد.
. پروتکل های ارتباط با سیم به دلیل نیاز به سخت افزار جانبی از تنوع کمتری برخوردارند. انواع پروتکل های باسیم مورد استفاده در خانه هوشمند عبارتند از: KNX، mode bus، S bus، X 10 . ،در زمینه ارتباط بی سیم بسیاری از شرکت ها اقدام به توسعه پروتکل داخلی خود نموده اند. اما پروتکل های بین المللی Z-wave و Zig – bee مهمترین پروتکل های بی سیم بین المللی هستند.
تبصره:انواع مختلف پرتوکل های با سیم نیز میتوانند با رابط های کاربری به سیستم بیسیم نیز تبدیل شوند،گاها در برخی ساختمان ها نیز هر دو این سیستم ها مورد نیاز است و ما ادغامی از هر دو سیستم داریم،به عنوان مثال :
سیستم روشنایی توسط سیم به رله هوشمند متصل میشود و رله از طریق سیم به کلید لمسی نیز اتصال پیدا میکند ،تا اینجا کاملا ی ارتباط سیمی اتفاق افتاده است حال اگر قرار باشد این روشنایی توسط گوشی یا وسیله سیار کنترل شود چه ؟نیاز است ی رابط کاربری بین رله و گوشی قرار گیرد تا ارتباط بیسیم را به ارتباط با سیم اتصال دهد.
پروتکل های ارتباطی دیگری نیز در هر گروه حضور دارند که به دلیل فراگیر نبودن از پرداختن به آن اجتناب می کنیم.